tiistai 3. heinäkuuta 2012

vaihtovuosi jenkeissä

Tässäpä ois nyt tää yks toivepostaus siitä miten vaihtarivuosi muutti mua ja mun elämää. En oo mikään kirjoittaja parhaasta päästä niin tää voi olla tosi tönkön kuulosta sun muuta mutta yritän parhaani!

blogi1
Muistan sillon joskus kauan sitten kun aloin hakemaan vaihtariksi ja mietin kuinka siistiä ois oppia englanti aivan täydellisesti ja käydä kaikissa siisteissä paikoissa. Ne jutut mitä tavallaan arvostin vaihtovuodessa ennen ku lähin kääntyki sitten ihan toisinlaisiksi takas Suomeen tullessa.
     Nyt oon tajunnu että ei ne tärkeimmät asiat ollu sen englannin oppiminen ja upeissa paikoissa käyminen, vaan enemmänkin semmoset henkiset asiat, esimerkiksi ihanien uusien kavereiden saaminen ympäri maapalloa, itsenäistyminen ja semmonen itsevarmuuden kasvaminen. On vaan niin ihanaa tietää että jossain tuolla meren toisella puolella mulla on toinen koti mihin mää voin aina mennä ja tuntea itteni tervetulleeksi, ja itse asiassa sielläkin niitä on kaksi ellei vieläkin useempi, koska tulin kaverin perheen kanssa niin läheiseksi että ne kyllä ottais mut sinne millon vaan, ja silloinkin ne mut sinne otti sen vuoden aikana aina ku siellä halusin olla yötä tai muuta. Ja se itsenäistyminen mitä tuossa vuoden aikana tapahtu on myös hieno asia, musta tuntuu että voin hoitaa kaikki omat asiani ite eikä siihen tarvi pyytää aina porukoiden apua niinku ennen aina tuli tehtyä.
     Ja itsevarmuus on ehkä se, mikä kasvo vielä enemmän entä tuo itsenäistyminen. Muistan ku joskus vaihtarivuotta ennen olin paljon ujompi ja kaikki aina hävetti ja muutenki oli semmonen nysvä nykyseen verrattuna :D En sanois että nytkään oon mikään hirveen räiskyvä persoona joka voi tehä mitä vaan missä vaan, mutta ei mua enää kiinnosta puoliakaan niin paljo mitä ihmiset musta ajattelee. En tiiä huomaako mun kaverit tai perhe sitä esimerkiksi, ei luultavasti, mutta ite sen huomaa kuinka paljon sitä itsevarmuutta on tullu. Ja jotenki tottu semmoseen että niitä vaikeuksia ja ongelmia tuli vastaan useestikin ja ne sitten osaltaan kasvatti sitä itsevarmuutta ja itsenäisyyttä. Tiiän myös, että jos en ois Amerikkaan lähteny, mulla ei ois varmasti rohkeutta lähtä myöhemmin ulkomaille asumaan, mikä mulla on tulevaisuuden suunnitelmissa.
blogi2
Ja sitten totta kai, englannin oppiminen ja erilaisten paikkojen näkeminen on kans aivan mahtavaa! Sitä ei voi kieltää että Nycissä ja Hawaiilla käyminen ei ois ollu parhaimpia kokemuksia mun elämässä. Ja tuosta englannin kielestä, en ehkä silleen hirveesti oppinu semmosta kielioppia sun muuta mutta on semmonen itsevarma olo englantia puhuessa ja ääntäminenki suht hyvää, ja on kivaa ku osaa vihdoinkin puhua toista kieltä sujuvasti.

blogi3
Vaihtarivuosi myös muutti ehkä sitä Suomen arkeakin vähä, osaan arvostaa jotain pikkuasioitakin Suomessa niin paljon enemmän, vaikkei sitä koko ajan tuukkaan ajatelleeksi. Oon esimerkiksi tajunnu kuinka sairaan hyvää ja terveellistä ruokaa meidän äiti tekee, on ihanaa ku julkinen liikenne on olemassa, arvostan enemmän mun perheenjäseniä ja musta tuntuu että haluan tehä enemmän juttuja perheen kesken mitä ennen vihasin, on ihanaa ku Suomessa meillä nuorilla on niin paljon vapautta ja muutenkin on lisääntyny semmonen isänmaallisuus ja voi olla esimerkiksi ylpee meijän koulusysteemistä. Ei se vaihtarivuosi kuitenkaan mitenkään radikaalisti muuttanu mun arkea, mutta aina välillä arjessakin tulee huomattua kuin paljon arvostan joitain asioita täällä Suomessa ja kuinka hyvin meillä oikeesti on asiat.

blogi4
Oon siis todella onnellinen ja tyytyväinen että päätin lähtä vaihtoon, koska kyllä se kuitenkin kasvattaa niin paljon ja avartaa muutenkin. Jos kellään siellä on mahdollisuus lähteä vaihtoon ja innostusta löytyy niin todellakin suosittelen. Se on kuitenki semmonen once in a life time  kokemus ja semmonen kokemus minkä varmasti muistaa koko elämänsä. Ja jos siellä ulkomailla vähän ajan päästä tuntuu ettei se oo sun juttu, aina voi ottaa seuraavan lennon ja lähtä takaisin kotiin. Mutta ite en ainakaan vaihtais ikinä mun muistoja, kokemuksia ja uusia kavereita pois mistään hinnasta! Aamen.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

:-D mulla olis vähän kysymyksiä toivottavasti jaksat vastailla..

1. miten tiesit jenkeissä paljonko joku tavara oikeesti maksaa ku eikö siihen tuu aina verot päälle? mistä tiesit kuinka paljon veroo tuli ja miten jaksoit aina laskee sen?

2. miten kauan meni et tunsit olos ihan kotoisaks siel perhees, et uskalsit vaan kävellä jääkaapille jos nälätti ja viedä pyykit pyykkikoneeseen jne? :-D

3. ku koulu alko kävitkö tutustumassa siihen etukäteen ja millanen oli eka päivä? miten nopeesti tutustuit ihmisiin :-)

4. mitä kaikkia aineita sulla oli mahdollisuutena ottaa?

5. onko siellä oikeesti sellasta tosi ilkeetä mean girls tyyppistä porukkaa :-(

6. millä järjestöllä lähit ja miksi? :)


kiitos jo etukäteen <3

Jenni kirjoitti...

Anonyymi, haha jaksanjaksan! 1. no eihän sitä tiennykkään ku vasta siinä kassalla, mutta siis ei ne verot niin paljon heittäny että ois paljon sitä hintaa muuttanu, eli en niitä sen kummemmin laskeskellu. 2. no oiskoha siinä semmoset pari kuukautta ehkä menny, ite ainakin vaan asennoiduin silleen että oon osa perhettä ja oon täällä niinku kotona :D 3. en käyny etukäteen ja ekapäivä oli aika perseestä ku mulla oli vielä niin pieni koulu ja sillon tuntu ettei se ollu mun paikka yhtään, mut toisin kävi! ja nopeesti tutustuin ihmisiin koska mulla oli niin pieni koulu että ekanaki päivänä kaikki tiesi mun nimen vaikka en niille ollu aijemmin jutellu tai muuta :D kaikki vaan tiesi että oon vaihtari ja mistä oon kotosin ja mikä mun nimi on jne :-D oli aluks jotenki tosi hassua.. 4. voi että näitä on niin paljon :D mut siis kaikki perusaineet mitä täälläki voi ottaa, sitten bändiä, talonrakentamista, kasvienkeräilyä, anatomiaa ja mitähän näitä kaikkia oli, ei tuu nyt kaikkia mieleen. 5. on, huhhuh, näkisitpä :D mutta ei niitä kannata ottaa niin tosissaan ja jättää ne vaan omaan arvoonsa. 6. exploriuksen kautta koska se jotenki kuulosti hyvältä ku ne just ottaa rajatun määrän oppilaita, vaihtovuoteen sisälty se nycin pikkureissu ja muutenkaan se oli halvempi mitä esimerkiksi sts. ja oon kyllä tyytyväinen exploriukseen :-)

Anonyymi kirjoitti...

okei kiitos tosi paljon, tää jotenkin helpotti mun stressiä ja haen exploriuksen kautta niinku olin ajatellukki! :-)

Anonyymi kirjoitti...

heippa! :-) luin joskus aikoja sitten sun kielimatkapostaukset floridan kielimatkasta, ja oon viikon päästä iteki lähös kielimatkalle ja haluisin lukee ne uudestaa, mutten löytäny? ): haluisiks linkittää niitä? :--)

Jenni kirjoitti...

Anonyymi, eipäs kestä :)

Anonyymi, mää oon näköjään poistanu ne joskus :o voisin laitella niitä florida kuvia tänne joskus uudestaan mutta niitä vanhoja postauksia ei kyllä enää löytyny.

Anonyymi kirjoitti...

ookei. :) kiitos kuitenki!

Anonyymi kirjoitti...

hei mitä sen sun kaverin roosan blogille on taas tapahtunu? :0